Бюджет участі Херсона ー один з найефективніших інструментів впливу громади

27.07.2021
6029
Бюджет участі Херсона ー один з найефективніших інструментів впливу громади

Громадський бюджет ー бюджет участі?

«Громадський бюджет», або як ще його називають «бюджет участі» ー це один з найефективніших інструментів впливу. Цей конкурс дає реальну можливість  містянам безпосередньо взяти участь у розподілі бюджетних коштів міста на користь громади: покращення інфраструктури, поліпшення благоустрою та впровадження сучасних технологій.

 Чи то новий дитячий майданчик, чи яблуневий сад посеред міста, або науково-дослідницький центр ー все це можливо за участі у громадському бюджеті!

Все що потрібно ー креативна ідея у вигляді проєкту задля участі у “народному” голосуванні.  

Слід нагадати, що в Україні практика щорічного проведення конкурсу проєктів з’явилася ще у 2015 році. Херсон не пасе задніх і доволі активно приймає участь, що демонструє активність громади. 


Автором проєкту може стати кожен?

Авторами проєктів “Громадського бюджету” можуть стати всі дієздатні жителі Херсонської територіальної громади (див.повний склад громади), які досягли 16-річного віку.


Малі-великі/ м’які-тверді: якими бувають конкурсні проєкти “Громадського бюджету”?

У межах громадських бюджетів у досліджуваних містах ініціюються та конкурують найрізноманітніші за змістом проєкти, що відповідають різним напрямкам (сферам) життєдіяльності громад.

За обсягами фінансування у рамках бюджету участі проєкти бувають малі (загальна сума не більше 250 тисяч гривень) та великі (до 1,500 000 гривень).
За результатом та сферою реалізації проєкти бувають “тверді” та “м'які”. До перших можна віднести різноманітні інфраструктурні проєкти, які мають матеріальне втілення та перманентний характер: поліпшення благоустрою, капітальне будівництво, зелені насадження тощо.

До “м’яких” можна віднести різноманітні заходи (концерти, конкурси, освітні програми, програми підтримки). Ці проєкти здебільшого направлені на короткостроковий, разовий результат та не мають матеріального втілення.

Щодо тематики проєктів, то згідно попереднього досвіду усі ініційовані проєкти ГБ були віднесені до однієї з 12 тематичних категорій (умовних та приблизних):

  • Освіта – категорія охоплює проєкти, які стосуються всіх навчальних (освітніх) закладів усіх рівнів, навіть якщо вони безпосередньо і не пов’язані з наданням освітніх послуг (приміром, проєкти щодо покращення інфраструктури цих закладів), а також будь-яких форм неформальної освіти. Саме ця категорія була лідером серед ініціатив у Херсоні.
  • Охорона здоров’я – охоплює проєкти, які стосуються всіх закладів системи охорони здоров’я, навіть якщо вони безпосередньо і не пов’язані з наданням медичних послуг (приміром, проєкти щодо покращення інфраструктури цих закладів), а також будь-яку іншу діяльність, дотичну до сфери медичних послуг і громадського здоров’я.
  • Дорожньо-транспортна інфраструктура – містить проєкти, які стосуються облаштування і ремонту доріг, тротуарів, пішохідних переходів, світлофорів, дорожнього освітлення, пішохідних маршрутів, а також велосипедних маршрутів та усієї інфраструктури громадського транспорту.
  • Безпека та громадський порядок – проєкти, які стосуються заходів громадської безпеки і цивільного захисту в містах.
  • Благоустрій та публічні простори – проєкти, які стосуються облаштування громадських (публічних) місць, включаючи встановлення та реставрацію дитячих майданчиків, озеленення, благоустрій дворів, парків, скверів тощо.
  • Комунальне господарство та енергозбереження – проєкти, пов’язані з наданням житлово-комунальних послуг та вжиттям заходів з енергозбереження.
  • Соціальний захист – будь-які проєкти, які стосуються інтересів вразливих груп населення та надання соціальних послуг і послуг соціального характеру.
  • Навколишнє середовище – проєкти, які пов’язані із захистом та відновленням довкілля та формуванням екологічної культури населення.
  • Фізкультура та спорт – проєкти, які передбачають створення (розвиток) спортивної інфраструктури, включаючи спортивні майданчики, а також проведення різноманітних спортивних та спортивно-розважальних заходів.
  • Інформаційно-комунікаційні технології – проєкти, які передбачають заходи з цифровізації і/або створення чи впровадження цифрових продуктів і послуг.
  • Культура та мистецтво – проєкти щодо розвитку соціокультурної інфраструктури, а також створення і просування культурних продуктів і послуг, проведення різноманітних культурно-мистецьких заходів, розвитку культурних індустрій.
  • Інше – проєкти, які не потрапляють до жодної із наведених категорій.

Етапи подачі проєкту 

Кожен проєкт Бюджету міських ініціатив проходить 5 етапів: підготовка та подача заявки, розгляд ідей, голосування, обрання переможців та реалізація

Подача заявки на розгляд відбувається виключно через електронну платформу “Громадський Проект Херсон”. Одна особа може подати не більше 3 малих та 3 великих проєктів і вони мають стосуватися об'єкта, що належить до комунальної власності ТГ міста Херсона (вулиці, парки, сквери, виключно місця загального доступу мешканців міста). Для того, щоб пропозицію прийняли до розгляду, необхідно зібрати 15 підписів у Е-сервіс для малих проєктів і 50 для великих (не враховуючи автора проєкту).

Проєкт має відображати план дій, комплекс робіт, задум та ідею автора, викладені у вигляді опису з відповідним обґрунтуванням, розрахунками витрат, кресленнями, фото та інш. 

Розгляд iдей починається з технічної перевірки протягом 20 днів. На цьому етапі автори можуть отримати проєкт на доробки, доповнення якщо в процесі перевірки були виявлені недоліки. Після визнання проєкту таким, що відповідає критеріям цільової програми громадського бюджету,  автори презентують їх на громадських обговореннях. Там херсонці зможуть визначитися із своїм вибором, якому віддадуть перевагу під час голосування. 

Участь у голосуванні можуть взяти громадяни віком від 16 років, які зареєстровані або мешкають у Херсоні (за наявності офіційних документів – довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, що засвідчують факт проживання в місті). Голосування проходить шляхом заповнення бланка для голосування в паперовому та електронному вигляді, та триває 15 днів.

Одна особа може проголосувати не більше 6 разів: віддавши 3 голоси за великі та 3 малі проєкти.

Переможцями конкурсу стають ті  ідеї, які набрали найбільшу кількість голосів за рейтинговою системою, окремо по малих та великих проєктах. У рамках одного конкурсу на території міста Херсона за однією поштовою адресою можуть реалізуватися лише два проєкти: один великий і один малий. Критичний мінімум, який мають набрати малі проєкти ー 300 голосів, а великі ー 500. Більш детально можна ознайомитися з умовами визначення переможців у Положенні про ГБ.

Проєкти-переможці  реалізуються впродовж наступного року (після прийняття міською радою рішення про бюджет на наступний рік) місцевими органами виконавчої влади. Автори ініціативи мають право слідкувати за  виконанням і контролювати дії чиновників у процесі втілення їх ідеї в життя.

Цьогорічна кампанія з подання проєктів відбуватиметься з 15 червня до 29 липня 2021 року включно. Станом на 13 годину 27 липня було подано 80 проєктів загальною сумою у 59 642 182 гривень. Серед них великих проєктів 45 на суму 51 423 212 гривень, а малих ー 35 сумою в 8 218 970 гривень. Загальна кількість зареєстрованих авторів ー 58.

Ви можете стати учасником Бюджету місцевих ініціатив, подавши свій власний проєкт участі та змінити навколишній світ на краще! Або долучайтеся до “Школи громадського бюджету”, яка дасть Вам повний обсяг практичних знань для участі та перемоги у ініціативі Громадьского бюджету.

 

 

 

 

Подписывайся на нас в Telegram
громадський бюджет

Читайте еще

Ольга Спивакина: Площадки на улице Николая Кулиша установлены в соответствии с проектами Общественного бюджета
Недавно в Шуменском микрорайоне на улице Николая Кулиша, 1А и 3А были установлены две новые современные яркие разноцветные детские площадки. Событие вызвало резонанс в социальных сетях. С одной стороны, в этом микрорайоне...
13.12.2021
5298
У Херсоні визначили переможців Громадського бюджету-2021
Сьогодні на засіданні координаційної ради з питань Громадського бюджету Херсона було визначено переможців цьогорічного конкурсу проєктів.Лідерів визначали за рейтингом, що базувався на кількості зібраних голосів, а фінансування у 10 мільйонів гривень було...
15.11.2021
4438
У Херсоні завершився етап голосування за проєкти Громадського бюджету-2021
У Херсоні було завершено етап голосування за проєкти «Громадського бюджету Херсона-2021, який відбувався з 18 жовтня по 1 листопада (включно).Наголошуємо, що через протиепідемічні обмеження, жителі херсонської територіальної громади в цьому році могли...
03.11.2021
2614
Менш ніж за тиждень розпочнеться голосування за проєкти «Громадського бюджету Херсона-2021: Хто? Як? Коли?
Менш ніж за тиждень розпочнеться етап голосування за проєкти «Громадського бюджету Херсона-2021. Коли і як саме буде голосувати громада? З 18 жовтня по 1 листопада 2021 року (включно) буде проходити етап голосування...
13.10.2021
4678
Вверх