Докладніше ОСББ - це комунальний рай чи мовчазне пекло?

12.04.2016
4684
Докладніше ОСББ - це комунальний рай чи мовчазне пекло?

Реформування системи ЖКХ, неминуче та незворотне явище нашого буття. Тачи збудуємо ми комунальний рай? Які ж відносини вібудовуються між мешканцями новостворених ОСББ та їхніми новоспеченими "хазяями" – правлінням, головуючими, та усілякими управляючими?

Аналізуючи звернення та скарги до Приймальні Народного Депутата Дмитра
Добродомова від партії ГО "Народний Контроль", з якими звертаються співвласники багатьох Херсонських ОСББ, виявляємо одну загрозливу тенденцію - байдужість, невігластво нових керманичем, та небажання нести відповідальність перед громадою за  кошторис на поточну діяльність. Замість очікуваної   економії та відповідального ставлення до спільної власності, маємо нові схеми дерібану коштів ОСББ та розкрадання спільного майна.

Наведу деякі приклади, з якими найбільш часто стикаємось  у зверненнях і
скаргах від співвласників ОСББ до Народного депутата.

Витяг зі звернення групи мешканців об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кутузова, 8» (м.Херсон, пр.Кутузова, 8):

"Протягом 2012 – 2016 р., голова правління ОСББ «Кутузова-8», відмовляє співвласникам ОСББ проводити контроль за фінансово-господарською діяльністю правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, за адресою пр. Кутузова, буд. 8, відмовляє пред’явити документи бухгалтерського обліку, не надає інформацію щодо діяльності об’єднання, чим грубо порушує права співвласників багатоквартирного будинку. Ігноруючи права співвласників багатоквартирного будинку, голова правління перевищує свої уставні повноваження, на власний розсуд розпоряджається коштами ОСББ, без затвердженого загальними зборами кошторису, чим спричиняє значні збитки співвласникам ОСББ. Для приховування зловживань, використовує єдиного члена ревізійної комісії, жіночку яка за фахом є медичним працівником, та відповідно не має геть не яких бухгалтерських знань, необхідних для проведення ревізії. А для
кінцевого приховування своєї  діяльності, як то кажуть конці у воду, голова правління, без згоди загальних зборів передала оригінали документів, щодо діяльності ОСББ за 2011 – 2015 р.р. в адвокатське бюро, по договору на проведення юридичного аналізу і аудиту статутних та інших документів, за для надання правової допомоги".

Здавалося б, це же чудово, шахраї попали у пастку, та не треба
передчасно радіти!

По перше, все це виконується  за кошт ОСББ, по друге , це на справді банальна уловка уникнути відповідальності, у подальшому, адвокатське бюро залучає судового експерта до експертно-економичних досліджень оригіналів документів. Експертиза може тривати роками, або співвласники втомляться правди шукати, або правда зникне у безкінечних експертизах на завжди, разом з оригіналами  фінансових документів. Стає зрозумілим, нема документів, нема і предмету до вивчення правоохоронними органами, а там будь що буде.

Виникає просте запитання, так чому мешканці ОСББ не зберуть загальні збори, на яких відсторонять горе керівництво, переоберуть ревізійну комісію та оберуть нових кращих керівників? На практиці для реалізації цього законного побажання є суттєві перепони! Так, недолуге законодавство вимагає для проведення загальних зборів, відповідно до Наказу № 203 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.08.2015 р., обов’язково зібрати, від всіх співвласників ОСББ, папери що підтверджують право власності, інформацію про загальну площу всіх квартир та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, та ще багато чого.

Таку інформацію можливо отримати, у того ж самого голови правління ОСББ, як що буде на то його ласка, але вона не бажає мати зайвий клопіт, та ухиляється. Є ще КП «Херсонське бюро технічної інвентаризації» та Державний реєстр речових прав на нерухоме майно – але, там інформація неповна та коштує чималих грошей.

Через неможливість у ініціативної групи співвласників зібрати всі ці папери виникає неможливість визначити підсумки голосування та прийняти відповідне законне рішення.

А між тим зловживання продовжуються, надаються незаконні дозволи на будівництво автостоянок на прибудинкової території , без контролю громади витрачають кошти на сумнівні послуги, навіть був випадок повної некомпетентності та без контрольності, коли складували газові балони з пропаном у ліфтовій шахті, що могло привести до підриву газу з відповідним руйнуванням всієї будівлі. Зазначена біда не відбулася якимось чудом.

Можна привести ще безліч подібних звернень ошуканих співвласників ОСББ, наприклад ОСББ «Росток», де мешканці не мають змоги добитись правди ще з
2009 р., та багато інших прикладів комунального рабства. Ми зараз не торкаємось зразкових прикладів, на щастя вони є. Треба розібратись, чому в одних ОСББ маємо зразки до наслідування, а в численних випадках якесь лихо та безпорадність! Після спілкування з співвласниками живущими в раю, і з тими хто вибратись не може з комунального пекла, зразу стає зрозуміло, де як то кажуть коріння успіху та провали, у… свідомості самих співвласників ОСББ.

Як не дивно, саме безвідповідальність, байдужість самих городян на етапі створення ОСББ, потім обертається такими неприємними явищами, бо люди не замислюються, що реформи самі по собі, не можуть нести зло чи благо, все залежить тільки від нашої свідомості. Пора переходити зі свідомості населення, на вищій рівень свідомості - Громадян, створювати Громадське суспільство, а створюючи ОСББ, розуміти що ВИ, перш за все, створюєте власну міні ГРОМАДУ, в рамках Вашого будинку, Вашого міста, всієї Держави.

 "Народний Контроль" не залишиться осторонь і планує надалі висвітлювати
найважливіші теми  із життя херсонського ЖКГ.

Новости дня

Читайте еще

Выбор палатки для туризма
Без палатки во время туристического похода не обойтись, даже если ваше путешествие в один день. Качественная палатка защитит от дождя, ветра, снега и даже от солнца, а шатер палатка может заменить своей...
22.04.2024
1919
Как выбрать и как часто нужно менять щетки стеклоочистителя?
Щетки стеклоочистителя являются одним из важнейших компонентов безопасности вашего автомобиля, ведь именно они обеспечивают чистоту и прозрачность лобового стекла в любую погоду. Кроме того, найти хороший дворник для машины не так уж...
18.04.2024
2117
: Як правильно увійти на ринок криптовалют?
Якщо у якості торгового чи інвестиційного активу вас цікавить криптовалюта біржа відкриває доступ до широкого різновиду монет. Залишається лише обрати актив та оптимальний момент «входу» на цифровий ринок. Визначення точок входу на ринок...
16.04.2024
2383
Большая часть военнобязанных, у которых есть отсрочка, ее потеряют.
Верховна Рада утвердила во втором чтении законопроект про мобилизацию №10449. Кто потеряет отсрочку Отсрочку потеряют практически все, у кого супруг(а) имеет 3 группу инвалидности. В этот список также попадают те, у кого...
16.04.2024
3138
Вверх