Енергетичний прорив Голої Пристані

31.05.2018
1294
Енергетичний прорив Голої Пристані

Справжній прорив у галузі енергоефективності зробила Гола Пристань. Тут довели, що завдяки вдалому менеджменту та сучасним технологіям цілком реально опалювати соціальні заклади без газу, нині такого дорогого у світі.

Першим ділом місто взяло курс на усунення факторів, через які витрачається багато енергоресурсу. Його забирають старі вікна, неутеплені фасади і т.д. Розуміючи, що відмова від стереотипного утримання будівель потребує капіталовкладень і немалих, а міський бюджет таких коштів немає, у міській раді вирішили шукати підтримки у закордонних донорів.

Чотири роки тому Гола Пристань стала підписантом «Угоди мерів». Це унікальна ініціатива Євросоюзу, яка охоплює місцеві та регіональні органи влади. Її учасником стають лише за умови захисту якісно підготовленого проекту, який вимагає зобов’язань у підвищенні енергоефективності на тій чи іншій території. Раніше Гола Пристань спробувала свої сили в інших проектах, завдяки яким вдалося відремонтувати фасади дитсадків, встановили сонячні колектори тощо. Цього ж разу прогресивні технології вирішили впроваджувати за типом енергоефективного кварталу. Школа, дитсадок та котельня розташовані практично в одній локації. Модернізація будівель, зосереджених якомога ближче одна від одної, дає змогу економити енергоресурс максимально.

 

У Голопристанській ЗОШ №1 декілька навчальних корпусів, які збудовані у різний час, найстарішій будівлі 90 років. У корпусах були дерев’яні вікна, які ніколи не мінялися. Зрозуміло, що в таких умовах про справжнє тепло у школі не йшлося. Батьки учнів не приховують, у найморозніші дні температура у класах могла бути й +12, діти хворіли. Завдяки ж проекту «Угода мерів» у шкільних будівлях замінили всі вікна, тепер тут якісні склопакети, оновили ганок, повним ходом утеплюється фасад. Підрядник працює з одним із найвідоміших у світі виробників будматеріалів і дає гарантію не менше 10-ти років на свою роботу.

 

Крім того, в межах проекту модернізовано котельню, яка обслуговує школу та сусідній дитсадок. Тут замінили не лише труби, а встановили суперсучасні твердопаливні котли, які можуть працювати навіть на брикетах з відходів соняшника. Поряд стоять старі, ще радянські, газові котли, їх поки що не демонтують, але використовувати вже не будуть – із сучасною, литовською, цю техніку не порівняти. Наступний так проекту – заміна теплотраси, яка веде до дитсадка. Ніяких зовнішніх труб не буде, комунікації проходитимуть під землею. У самому дитсадку вже замінено систему опалення та встановлено нові вхідні двері.

Вартість проекту з енергоефективності становить понад 880 тис. євро, 180 тис. євро з яких – кошти з бюджету Голої Пристані, на умовах співфінансування. Днями про успіхи проекту Гола Пристань відзвітувала на семінарі «Угода мерів – демонстраційні проекти», на який прибули гості з різних куточків України, переймати передовий досвід. На заході був присутній керівник Команди Команди Підтримки проекту ЄС Ян Ваандерс.

Новости дня

Читайте еще

Выбор палатки для туризма
Без палатки во время туристического похода не обойтись, даже если ваше путешествие в один день. Качественная палатка защитит от дождя, ветра, снега и даже от солнца, а шатер палатка может заменить своей...
22.04.2024
201
Как выбрать и как часто нужно менять щетки стеклоочистителя?
Щетки стеклоочистителя являются одним из важнейших компонентов безопасности вашего автомобиля, ведь именно они обеспечивают чистоту и прозрачность лобового стекла в любую погоду. Кроме того, найти хороший дворник для машины не так уж...
18.04.2024
627
: Як правильно увійти на ринок криптовалют?
Якщо у якості торгового чи інвестиційного активу вас цікавить криптовалюта біржа відкриває доступ до широкого різновиду монет. Залишається лише обрати актив та оптимальний момент «входу» на цифровий ринок. Визначення точок входу на ринок...
16.04.2024
781
Большая часть военнобязанных, у которых есть отсрочка, ее потеряют.
Верховна Рада утвердила во втором чтении законопроект про мобилизацию №10449. Кто потеряет отсрочку Отсрочку потеряют практически все, у кого супруг(а) имеет 3 группу инвалидности. В этот список также попадают те, у кого...
16.04.2024
1595
Вверх