Іван Вінник: "Титан" в Криму потрібно зупинити

25.09.2018
1064
Іван Вінник: "Титан" в Криму потрібно зупинити

Завод "Титан", який знаходиться в окупованому Армянську потрібно негайно зупинити. Чому це важливо? По-перше, "Титан", що виробляє стратегічний метал "титан" працює на окупанта та підсилює його військовий потенціал. По-друге, це виробництво отруює навколишнє середовище і загрожує здоров’ю громадян України.

Як це зробити? Однією єдиною постановою Уряду. Діяльність заводу "Титан" гарантовано зупиниться, якщо Україна припинить надходження сировини – ільменітової руди. Вочевидь, завод працює на сировині українського походження, адже при вартості тонни ільменіту в 150 доларів США доставка його з родовищ Норвегії, Індії або Китаю є економічно неможливою.

Україна - один із найбільших світових виробників ільменіту. Статистика експорту чимала, але з тих самих причин - вартості логістики українська руда може бути цікавою виключно кримському "Титану".

Ільменітову руду вивозять з України в напрямку турецького порту Самсун. Але далі відбуваються дивовижні речі. Судна, що вийшли з Одеси, після кількох годин перебування в турецьких водах, різко змінюють курс. Вони направляються або в російський порт Кавказ або в окуповану українську Керч.

Зазначене вище свідчить про те, що в інтересах національної безпеки потрібно зробити ілменітову руду предметом експортного контролю. Таким чином, митне оформлення в режимі експорту буде можливе виключно за наявності дозволу служби експортного контролю України.

Чинна процедура надання дозволів експортного контролю передбачає отримання висновку міжвідомчої комісії при РНБО з питань військово-технічного співробітництва та експортного контролю. Комісія має в своєму складі представників спецслужб України, які, без жодних сумнівів, розкриють у своїх доповідях кінцевого вантажоотримувача та обґрунтовано, в інтересах національної безпеки, відмовлять у наданні дозволу на експорт руди, якщо вона є сировиною для Кримського "Титану".

Ільменіт просто зобов’язаний отримати статус контрольованого товару шляхом внесення змін до постанови КМУ № 86 від 28.01.2004 року. Я публічно звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо необхідності вжиття термінових заходів для вирішення цього питання. Побачимо, чи готовий уряд захистити національні інтереси чи буде сприяти інтересам Фірташа в окупованому Криму.

Новости дня

Читайте еще

Выбор палатки для туризма
Без палатки во время туристического похода не обойтись, даже если ваше путешествие в один день. Качественная палатка защитит от дождя, ветра, снега и даже от солнца, а шатер палатка может заменить своей...
22.04.2024
1425
Как выбрать и как часто нужно менять щетки стеклоочистителя?
Щетки стеклоочистителя являются одним из важнейших компонентов безопасности вашего автомобиля, ведь именно они обеспечивают чистоту и прозрачность лобового стекла в любую погоду. Кроме того, найти хороший дворник для машины не так уж...
18.04.2024
1744
: Як правильно увійти на ринок криптовалют?
Якщо у якості торгового чи інвестиційного активу вас цікавить криптовалюта біржа відкриває доступ до широкого різновиду монет. Залишається лише обрати актив та оптимальний момент «входу» на цифровий ринок. Визначення точок входу на ринок...
16.04.2024
2002
Большая часть военнобязанных, у которых есть отсрочка, ее потеряют.
Верховна Рада утвердила во втором чтении законопроект про мобилизацию №10449. Кто потеряет отсрочку Отсрочку потеряют практически все, у кого супруг(а) имеет 3 группу инвалидности. В этот список также попадают те, у кого...
16.04.2024
2738
Вверх