Карантин – не вирок: як підприємці та податківці Херсонщини працюють над наповненням бюджету

09.04.2020
2379
Карантин – не вирок: як підприємці та податківці Херсонщини працюють над наповненням бюджету

Карантинні заходи, направлені на протидію коронавірусу, внесли свої корективи в соціальне та економічне життя України. Напружена ситуація у різних сферах життєдіяльності призвела до поширення паніки серед населення та різноманітних маніпуляцій з боку представників деяких органів влади та місцевого самоврядування.

Серед таких — поширення недостовірної інформації щодо можливостей місцевих бюджетів та надходжень до них в умовах тимчасової кризи, яка тільки посилює панічні настрої в суспільстві.

Як відомо, бюджети формуються за рахунок податків та зборів, а за їх надходження до казни відповідають органи Державної податкової служби (ДПС). Ми вирішили звернутися стосовно поточної ситуації з надходженнями до місцевих бюджетів до Генічеського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

У сфері підпорядкування Генічеського управління знаходяться чотири податкові інспекції — Генічеська, Іванівська, Нижньосірогозька та Новотроїцька.

Нагадаємо також, що саме у Генічеському районі був зафіксований перший підтверджений випадок захворювання на нову коронавірусну інфекцію.

Як повідомили в Генічеському управлінні, у І кварталі 2020 року його робота зосереджувалась на адмініструванні місцевих податків та ПДФО, пошуку можливостей щодо розширення бази оподаткування, виявленні та реалізації наявних резервів, легалізації трудових відносин, підвищенню рівня заробітної плати на економічно активних суб’єктах господарювання та на інших заходах, метою яких є нарощування надходжень від таких податків.

Так, робочою групою по легалізації найманої праці протягом І кварталу 2020 року було виявлено 402 наймані особи, які працюють без документального оформлення трудових відносин. З керівниками таких підприємств, які здійснюють господарську діяльність з продажу товарів, надання послуг, послуг тимчасового проживання, та з сільгоспвиробниками проведено 118 бесід з приводу легалізації найманої праці, виплати заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня.

В результаті вжитих заходів додатково за І квартал 2020 року було суб’єктами підприємницької діяльності оформлено 399 найманих працівників, які забезпечили додаткові надходження до бюджетів: 156,9 тис. грн. ПДФО, 17,6 тис.грн. військового збору та 163,2 тис.грн. ЄСВ.

Завдяки зусиллям управління та високій податковій культурі платників податків, незважаючи на введений карантин, який привів до зменшення економічної активності багатьох підприємств, за березень 2020 року надходження ПДФО з заробітної плати склали 10660,9 тис. грн., що більше відповідного періоду на 16,8%.

В результаті заходів контролю за здійсненням фізичними особами підприємницької діяльності без державної реєстрації за І квартал 2020 року 53 особи зареєструвались суб’єктами підприємницької діяльності та сплатили єдиний податок у розмірі 25,8 тис. грн. та ЄСВ у розмірі 26,7 тис. грн.

1 січня 2020 року Генічеське управління розпочало кампанію декларування доходів, одержаних протягом 2019 року. Вона передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи, а також визначення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Співробітники управління розробили план заходів для підвищення ефективності кампанії декларування громадян у 2020 році. Працівники вказаного органу відвідували сільські ради для проведення роз’яснювальної роботи. Станом на 1 квітня 2020 року було подано 513 податкових декларацій про майновий стан та доходи фізичних осіб.

Як відомо, у відповідності до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року № 533-IX, термін подання річної декларації про майновий стан і доходи було подовжено до 1 липня 2020 року.

Відповідно, суму задекларованого податкового зобов’язання податку на доходи з фізичних осіб та військового збору необхідно буде сплатити до 1 жовтня 2020 року.

Крім вищезазначеного, Генічеське управління проводить роботу з формування податкових-повідомлень рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яке перебуває у власності громадян та звірки з землевпорядниками сільських та селищних рад для нарахування податку на землю.

Як зазначають в управлінні, нині в районі спостерігається зниження економічної активності, проводяться заходи зниження податкового навантаження на платників податку відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-IX, тому в період такого стану економіки працювати, звісно, нелегко.

Але керівництво та співробітники намагаються зберегти темпи виконання поставлених завдань, зокрема - щодо наповнення бюджетів усіх рівнів.

“Доходи місцевих бюджетів у частині загальнодержавних податків і зборів є величиною, на яку місцева влада не має безпосереднього впливу. Мається на увазі, що елементи податків і зборів (ставка, податкові пільги тощо) та пропорції розподілу надходжень закріплені централізовано. Однак заходи опосередкованого впливу (створення робочих місць, підвищення інвестиційної привабливості території, контроль використання природних ресурсів тощо) на місцевому рівні здатні забезпечити зростання доходів місцевих бюджетів в цілому. Висловлюємо подяку платникам податків Генічеського району за сумлінне виконання своїх податкових зобов’язань”, - зазначають в Генічеському управлінні Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Як бачимо, ситуація в країні вплинула на бізнес, від роботи якого залежить наповнення бюджетів. Але у такий складний період держава йде назустріч підприємцям. Разом з тим, податківці сумлінно виконують свої обов'язки і навіть демонструють підвищення показників надходжень. Цьому сприяють як податкова “свідомість” бізнесу, так і робота податківців.

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі сподіваються, що країна впорається з захворюваністю на коронавірус, а економіка знову ввійде в своє русло і буде працювати на розвиток держави та громадян.

Для довідки.

Генічеське управління з приводу надходжень податків і зборів до місцевого бюджету в І кварталі 2020 року надає наступну інформацію:

У І кварталі 2020 року до бюджетів місцевих рад Генічеського району фактично надійшло податків і зборів у розмірі 46968,2 тис.грн., що на 7224,6 тис.грн. або 18,2 % більше ніж за І квартал 2019 року.

Завдяки злагодженій та напруженій роботі Генічеського управління надходження І кварталу 2020 року порівняно з відповідним періодом минулого року збільшились з усіх податків і зборів:

- з податку на доходи фізичних осіб за січень-березень 2020 року становили 21346,3 тис.грн., що на 1739,7 тис.грн. або 109 % надходжень січня-березня попереднього року;

- з єдиного податку склали 7153,9 тис.грн., що на 778,7 тис.грн. або 112,2 % відповідного періоду минулого року;

- надходження з акцизного збору склали 3818,5 тис.грн., що на 2879 тис.грн. або 306,5 % більше ніж за І квартал 2019 року;

- надходження з податку на майно склали 13002,9 тис.грн., що на 1092,4 тис.грн. або на 109,2 % більше ніж за І квартал 2019 року, у тому числі з податку на землю – 10950,6 тис.грн., що на 1266,6 тис.грн. або 113,1 % більше надходжень І кварталу 2019 року;

- інші надходження склали 1641,2 тис.грн., що на 923,8 тис.грн. або 132 % більше ніж за І квартал 2019 року.

Новости дня

Читайте еще

Самая удачная серия iPhone
Бренд Apple ежегодно радует юзеров новыми сериями гаджетов, которые в тех или иных аспектах усовершенствованы в сравнении с предыдущими. Ажиотаж вокруг выхода очередной линейки традиционно высок, ценник моделей растет, но так ли...
27.03.2024
235
Переваги та сфери застосування квадрокоптера Autel EVO II Dual Rugged Bundle 640T V2
Квадрокоптер Autel EVO II Dual Rugged Bundle 640T V2 - це передове апаратне забезпечення для високоточної аерофотозйомки та дослідницьких місій. Цей дрон поєднує в собі передові технології та високу міцність, що робить...
26.03.2024
326
Особенности обмена валюты в условиях глобальных кризисов
Глобальные кризисы, будь то экономические рецессии или финансовые потрясения, имеют значительное воздействие на валютные рынки. В данной статье мы рассмотрим особенности обмена валюты в условиях глобальных кризисов и специфические моменты, которые требуют...
25.03.2024
397
Пересечение Удачи и Мастерства в Мире Ставок
В мире ставок, как и во многих сферах жизни, удача и мастерство играют важную роль. Они представляют собой два ключевых элемента, определяющих успешность и результаты в мире азартных игр и спортивных ставок....
24.03.2024
459
Вверх