Розграбована і зруйнована окупантами виноробня "Князя Трубецького" на Херсонщині обов'язково відродиться після перемоги

24.01.2023
3062
Розграбована і зруйнована окупантами виноробня "Князя Трубецького" на Херсонщині обов'язково відродиться після перемоги

У цьому впевнено керівництво однієї з найвідоміших виноробень нашої країни.

Виноробня "Князя Трубецького" зараз знаходиться прямо на лінії вогню. У кілометрі від неї - російські окупанти, які обстрілюють історичне шато на правому березі Дніпра. 

Виноробня "Князя Трубецького" – класичне французьке шато з виноградниками, рестораном, готелем, музеєм та підвалами. Щороку його відвідували до 30 тисяч туристів.

Ще 22 і 23 лютого команда будувала плани на найближче десятиріччя, хотіла випускати нові сорти вина, брати участь у престижній виставці в Лондоні, - розповів генеральний менеджер ПРАТ "Князя Трубецького" Андрій Стрілець.

Але плани підприємства кардинально змінила війна.

Навіть після визволення Правобережжя України військові не дозволяють наближатися до будівлі шато. Її нещодавно обстріляли росіяни, коли над нею замайорів український прапор.

На жаль, вин під маркою "Князя Трубецького" практично не лишилось. Склад готової продукції у Гостомелі на 32000 пляшок згорів. Збереглись тільки кілька екземплярів.

"Про збитки зараз говорити складно. Адже до підприємства поки не маємо доступу, тож щось підрахувати неможливо. Тільки інвентаризація після повного звільнення покаже, що є, чого немає", — розповів Андрій Стрілець.

Але керівництво підприємства дивиться у майбутнє з оптимізмом.

"Чекаємо перемоги та будемо все відновлювати. Звісно, щоб налагодити виробництво таких вин, потрібно 2-3 роки. Якщо виноградники не оброблялися рік, то їх іще можна буде підняти, якщо 2-3 роки — то це буде складно. Але насіннєвий матеріал є, якщо сорти зіпсуються — посадимо заново", — говорить Стрілець.

Виноробня пережила вже кілька війн — і Жовтневий заколот, і так звану Громадянську, і дві світові. На початку 2000-х історичне шато було повністю реконструйовано, відремонтували всі історичні підвали. Там зберігалася найстаріша колекція вин в Україні — з 1958 року. І щороку її поповнювали мінімум на 100 пляшок. А при реконструкції знайшли 7 пляшок ще часів князя Трубецького — це початок 1900-х років.

Але навряд чи російські окупанти залишили цілою безцінну колекцію. Адже були відео, як вони "хазяйнують" в підвалах Шато...

Подписывайся на нас в Telegram
новини Херсона

Новости дня

Читайте еще

Самая удачная серия iPhone
Бренд Apple ежегодно радует юзеров новыми сериями гаджетов, которые в тех или иных аспектах усовершенствованы в сравнении с предыдущими. Ажиотаж вокруг выхода очередной линейки традиционно высок, ценник моделей растет, но так ли...
27.03.2024
316
Переваги та сфери застосування квадрокоптера Autel EVO II Dual Rugged Bundle 640T V2
Квадрокоптер Autel EVO II Dual Rugged Bundle 640T V2 - це передове апаратне забезпечення для високоточної аерофотозйомки та дослідницьких місій. Цей дрон поєднує в собі передові технології та високу міцність, що робить...
26.03.2024
403
Особенности обмена валюты в условиях глобальных кризисов
Глобальные кризисы, будь то экономические рецессии или финансовые потрясения, имеют значительное воздействие на валютные рынки. В данной статье мы рассмотрим особенности обмена валюты в условиях глобальных кризисов и специфические моменты, которые требуют...
25.03.2024
469
Пересечение Удачи и Мастерства в Мире Ставок
В мире ставок, как и во многих сферах жизни, удача и мастерство играют важную роль. Они представляют собой два ключевых элемента, определяющих успешность и результаты в мире азартных игр и спортивных ставок....
24.03.2024
532
Вверх