Страсти вокруг целебного гейзера возле села Облои не утихают

14.09.2016
3823
Страсти вокруг целебного гейзера возле села Облои не утихают

Страсти вокруг целебного гейзера возле села Облои никак не утихнут.

По двум заявлениям открыты уголовные производства, проводятся следственные действия. Общественные активисты не устают доказывать, что на гейзере и прилегающих территориях проводится незаконная предпринимательская деятельность. Разбирательства продолжаются уже год, по двум заявлениям открыты уголовные производства, проводятся следственные действия. Однако бизнесмены и дальше проводят бальнеотерапические меропрития.

И вот на днях руководитель общественной организации "Об’єднання "МИ-ХЕРСОНЦІ" написал прошение на имя прокурора Херсонськой области
старшего советника юстиции Виталия Тригубенко с просьбой взять расследование под собственный контроль:

"Прокурору Херсонської області
старшому раднику юстиції
Тригубенку В.М.


Шановний Віталію Миколайовичу!

Громадська організація «Об’єднання «МИ-ХЕРСОНЦІ» створена з метою розбудови громадянського суспільства, підвищення правової свідомості громадян, захисту їх прав, свобод та законних інтересів. Саме тому ми не можемо пройти повз свавілля нечистих на руку підприємливих ділків, котрі, прикриваючись зв’язками в органах місцевого самоврядування, незаконно використовують земельні, природні ресурси задля власного збагачення, завдаючи шкоду навколишньому природному середовищу, порушуючи норми чинного законодавства.
Мова йде про організацію незаконної діяльності так званого «Цілющого гейзеру» біля села Облої Голопристанського району Херсонської області, де, на земельних ділянках сільськогосподарського призначення, розміщені будівлі та споруди, що призначаються для рекреації та оздоровлення населення (бальнеологія).  

У вересні 2015 року вказаний об’єкт перевірявся Державною екологічною інспекцією у Херсонської області, в ході чого встановлено, що на земельних ділянках здійснює свою підприємницьку діяльність фізична особа - підприємець Гордейчук Віктор Борисович.   

У жовтні 2016 року Гордейчук В.Б. переміг на місцевих виборах та на сьогоднішній день займає посаду Збур’ївського сільського голови. За наявною інформацією, він знявся з реєстрації як ФОП, однак свою фактичну підприємницьку діяльність не припинив. Спочатку він навіть не приховував цього, про що свідчила вивіска та документи на об’єкті «Цілющий гейзер», у яких зазначено прізвище фізичної особи-підприємця – Гордейчук В.Б., що було зафіксовано 23.02.2016 року.

На сьогоднішній день документи на здійснення протиправної діяльності переоформлені на його родичку - ФОП Комаринець Марія Федорівна (іден. №1925617765). При цьому, за наявною інформацією, Гордейчук В.Б. продовжує контролювати діяльність незаконного об’єкту, особисто приїздить під час перевірки контролюючими органами, використовує корумповані зв’язки в територіальних органах Національної поліції та прокуратури для прикриття незаконної діяльності.

ФОП Комаринець М.Ф. у своїй діяльності використовує земельні ділянки з кадастровими номерами: 6522383200:05:024:0001, 6522383200:05:024:0002, 6522383200:05:024:0003, 6522383200:05:024:0004. Площа кожної земельної ділянки становить 1,9998 га; категорія земель – землі сільськогосподарського призначення, цільове призначення земельних ділянок – для ведення особистого селянського господарства. Всі земельні ділянки використовуються безгосподарськи, не за цільовим призначенням, а саме: на них розміщені будівлі та споруди, які призначені для рекреації та оздоровлення населення (бальнеологія).

В результаті безгосподарського використання земель з боку Комаринець М.Ф., виведено землі з сільськогосподарського обороту та в результаті забруднення створено небезпеку для довкілля.

Крім цього, діяльність ФОП Комаринець М.Ф. здійснюється без будь-яких дозвільних документів (дозволів на використання ресурсів, ліцензій на оздоровлення), не всі працівники працевлаштовані, в результаті чого податки сплачуються не в повному обсязі.
Враховуючи те, що в діях Комаринець М.Ф. вбачаються ознаки складів злочинів, відповідальність за які передбачена ст. 239 КК України (Забруднення або псування земель), ст. 254 КК України (Безгосподарське використання земель) та ухилення від сплати податків та зборів у повному обсязі, я звернувся до Новокаховської місцевої прокуратури із відповідною заявою про скоєння кримінального правопорушення, за результатами розгляду якої, 28.04.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за №42016231070000056 за вказаним фактом. Досудове слідство проводиться Новокаховським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області.
Разом з тим, протягом тривалого часу ніякі слідчі дії не проводяться, належний контроль з боку місцевої прокуратури не здійснюється, ділки тіньового бізнесу та їх корумповані зв’язки в органах влади та управління, не відчуваючи невідворотності покарання, продовжують здійснювати протиправну діяльність, завдаючи суттєвої шкоди навколишньому природному середовищу та державі.

01.08.2016 року інспектори ДЕІ у Херсонській області, на чолі з заступником начальника, прибули на територію Збур’ївськох сільради з метою проведення перевірки діяльності ФОП Комаринець М.Ф., на виконання ухвали суду. Однак, Комаринець М.Ф. відмовилась допустити інспекторів-екологів до проведення перевірки, нічим не аргументуючи свою відмову, тим самим перешкоджаючи виконання ухвали суду. З цього приводу було подано заяву до підрозділу поліції, співробітники котрого знаходились на місці події, але не вживали ніяких заходів. Також у цей момент був присутній співробітник прокуратури, котрий представився прокурором місцевої прокуратури Коваленко, зайшов на територію так званого гейзеру, а повернувшись повідомив, що нічим допомогти інспекторам ДЕІ не може, та не бачить правових підстав для входження на приватну територію. Голова селищної ради Гордейчук В.Б. взагалі заявив, що усі кримінальні справи, як і ухвала суду, сфабриковані, тому вимоги контролюючих органів та суду можна не виконувати, а у разі потреби він підніме усе село, щоб не допустити контролюючі та слідчі органи до проведення перевірки та слідчих дій.

Враховуючи викладене, зважаючи на актуальність вказаної справи, її суспільний резонанс, шкоду навколишньому природному середовищу, збитки державі у вигляді не сплачених податків та зборів, прошу Вас:

1. Внести мою заяву за фактом протиправних дій Збур’ївського сільського голови Гордейчука В.Б. щодо перешкоджання інспекторам ДЕІ у Херсонській області під час виконання ними ухвали суду по проведенню перевірки діяльності ФОП Комаринець М.Ф., скоєних ним 01.08.2016 року на території так званого гейзера біля села Облої та розпочати досудове розслідування.
2. Взяти на особистий контроль хід розслідування кримінального провадження №42016231070000056 від 28.04.2016 року за фактом протиправної діяльності ФОП Комаринець М.Ф".

З повагою

Голова правління Андрій Ткаченко".

Новости дня

Читайте еще

Історія зради: як директорка найкращої школи Херсона на окупантів працювала
Новина, що директорка однієї з кращих шкіл не тільки Херсона, а й України, добровільно пішла на співпрацю з окупантами, сколихнула все місто та набула широкого резонансу у медійному просторі.Херсонська спеціалізована школа І-ІІІ...
01.12.2022
13097
Сквиз (англ.-Squeeze), как один из особых приемов в покере, преимущества, применение
Сквиз в покере выполняется в ситуации, когда при раздаче игрок уже выполнил рейз, после чего один или несколько игроков поддержали его ставку, крайний делает повышение, то есть выполняет сквиз. Такой приём применяется...
02.06.2022
14933
Особенности прохождения лечения в Германии: стоимость эндопротезирования коленного сустава
В Германии Университетская клиника Фрайбурга является одним из лучших негосударственных медицинских учреждений в стране. Здесь работают первоклассные врачи по разным направлениям, проводят замену суставов и гарантируют конфиденциальность. Для всех пациентов прохождение лечения...
25.05.2022
8184
Лучшие украинские сериалы на OLL.TV
Несмотря ни на какие обстоятельства, киноиндустрия Украины не стоит на месте. Ежегодно снимаются сотни фильмов, а качество продукции только растёт. Сериалы украинского производства вышли на новый уровень. Их смотрят не только в...
25.05.2022
6745
Вверх