Галочка, хрестик, індекс - усі "премудрості" заповнення бюлетеня на виборах 25 жовтня

12.10.2020
2860
Галочка, хрестик, індекс - усі "премудрості" заповнення бюлетеня на виборах 25 жовтня

В мережі доволі багато різних «роз'яснень» щодо того, як голосувати на місцевих виборах 25 жовтня, адже форма бюлетнів та принцип виборів дещо змінились. Зокрема з'явились індексні поля — і дуже часто можна зустріти пояснення про голосування «індексним» методом.

10 жовтня Центральна виборча комісія офіційно пояснила, як голосувати. Пояснюємо на прикладах для мешканців міста Херсона.

Скільки бюлетенів ми отримаємо на місцевих виборах 25 жовтня?

На цих виборах мешканці Херсона отримають 5 бюлетенів різного кольору для голосування:

  • за міського голову (мера)
  • за депутатів міської ради
  • за депутатів обласної ради
  • за депутатів Херсонської районної ради (це новоутворення)
  • за депутатів в одному з районів міста (Корабельний, Суворівський, Дніпровський).

Всі бюлетені будуть різних кольорів, тому розібратись можна буде доволі легко, а от далі дивимось, як голосувати.

 

Які квадратики заповнювати?

Якщо з кандидатами в міські голови все як завжди — один квадратик для голосування та праворуч інформація про кандидатів, то з депутатами складніше.

В бюлетенях для голосування за депутатів (це 4 бюлетені) будуть окрім порядкових номерів партій два квадрати: один порожній, один — із індексною розміткою. Ліворуч — повна назва партії, далі — квадрати, а праворуч від квадратів — порядковий номер кандидатів у цій партії. Виглядатиме це приблизно ось так (скріншот з роз'яснення ЦВК).

 

Як обирати? Крок 1 — обираємо партію

Перше, що ви маєте зробити, це обрати партію — проставляєте хрестик, «галочку» або будь-яку іншу позначку, яка засвідчує волевиявлення, у порожньому квадраті. ЦВК наголошує, що якщо у цьому квадраті не буде позначки, то бюлетень вважатиметься недійсним. Також можна обирати лише одну організацію партії. Якщо ви проставите позначки за кілька партій або не підтримаєте жодної (всі квадрати порожні), такі бюлетені будуть вважати недійсними. Тому будьте уважні.

Ось приклади правильного голосування від ЦВК. Окрім «хрестика» чи «галочки» можуть бути інші позначки, з яких стає зрозумілим вибір виборця.

А ось такі приклади роблять бюлетень недійсним.

 

Як обирати? Крок 2 — обираємо кандидата

Далі обираємо кандидата в депутати від обраної партії — це квадрат із трафаретом. У цьому квадраті допускається відсутність позначки — тоді вважається, що виборець просто підтримав весь територіальний список. Зазначимо одразу: не обов'язково ставити саме індексним способом позначку цифри за кандидата. Читайте далі, як допускається. 

Якщо ж виборець все ж таки підтримує когось із кандидатів, він має проставити його порядковий номер у полі із нанесеним трафаретом. 

Якщо порядковий номер кандидата складається з однієї цифри (від 1 до 9), то можна за бажанням поставити перед цифрою «0», як у прикладі, за бажанням виборця.

Якщо виборець у квадраті з нанесеним трафаретом зробив позначку не за трафаретом, але з неї можна визначити точно волевиявлення, це цілком можна робити. Головне — щоб було зрозумілим волевиявлення. Дивіться приклади.

Якщо, наприклад, виборець поставив позначку підтримки одній партії, а підтримав кандидата від іншої, то вважається, що виборець підтримав весь список обраної партії без надання підтримки когось із кандидатів. У прикладі нижче вважається, що виборець підтримав весь список партії «Щастя».

Якщо виборець зробив так, як у наступному прикладі, то вважається, що він підтримав партію «Щастя» і веь її територіальний список без надання підтримки окремому кандидату.

Зверніть увагу, що кандидатів у списках партій від 5 до 12. Якщо, підтримавши партію, ви поставите номер кандидата, якого немає у списку, то, знову ж таки, ви підтримаєте весь список партії без надання підтримки окремому кандидату.

 

Що робити, якщо переплутали квадрати?

І ці випадки ЦВК врахувала. Якщо виборець, приміром, у квадраті для голосу за партію ставить порядковий номер одного з кандидатів, а у квадраті для вибору кандидата — позначку у вигляді «галочки», хрестика тощо, то вважається, що виборець підтримав весь територіальний список партії без надання підтримки конкретному кандидату.

Якщо цифри проставити в обох квадратах, то зарахується і голос за партію, і підтримка конкретного кандидата, чий порядковий номер зазначили.

Якщо ви зрозуміли, що зіпсували бюлетень, теж нічого страшного у цьому немає. Ви можете звернутись до члена комісії із письмовою заявою про видачу нового бюлетеню. Вам видадуть новий в обмін на зіпсований. Комісія складе акт про неправильно використаний бюлетень.

Источник: Кавун. сити
Подписывайся на нас в Telegram
вибори правильно голосувати

Новости дня

Читайте еще

Десерты на основе рома: самые интересные варианты, которые стоит попробовать
Ром есть в рецептах многих десертов, соусов и основных блюд. Чаще всего этот алкогольный напиток добавляют в выпечку и всевозможные кремовые лакомства. В статье расскажем о самых интересных вариантах десертов, для приготовления...
24.05.2024
200
5 причин купить электрогенератор для дачи: удобство и безопасность
Дача для многих является местом отдыха и уединения на природе. Однако, несмотря на удаленность от городской суеты, потребность в стабильном электроснабжении остается важной для комфортного пребывания. Одним из решений этой проблемы является...
23.05.2024
359
Как использовать ручку переноса огня для оружия
Ручка для переноса огня – это инновационное устройство, которое может значительно улучшить ваш опыт владения оружием. Она предназначена для увеличения точности и стабильности стрельбы, эффективного подавления огня и контроля отдачи, а также...
15.05.2024
1165
Можно ли загорать при варикозном расширении вен?
Вены при варикозе патологически изменяются и деформируются. К развитию этого распространенного заболевания могут привести различные причины. После осмотра у флеболога и по результатам обследования назначается индивидуальное лечение варикоза лазером, введение в вену...
10.05.2024
1787
Вверх